Zsolnay Kulturális Negyed

A város megannyi látnivalója közül kiemelkedik a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyed.

Itt élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család a XIX – XX században. Világhírű kerámiagyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay örökség egy gyönyörűen felújított, 5 hektáros területen. Összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat.

A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről.

A Zsolnay Negyedben találhatók a Zsolnay-örökséget bemutató unikális kiállítások. Amerikából tért haza dr. Gyugyi László gyűjteménye, egy kétmilliárd forintra becsült, több mint 600 kerámiatárgyból álló tárlat, amely a Zsolnay Aranykora címet viseli.

A legkorábbi Zsolnay-termékeket a Rózsaszín Kiállítás vonultatja fel, mintegy 1200 darabot. E kettőt egészíti ki a Család- és Gyártörténeti Kiállítás. A díszkerámia gyártás mai munkájába a Látványmanufaktúra enged bepillantást. A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.

A kortárs művészet is nagy szerepet kap, ezt szolgálja az m21 Galéria és a népszerű E78 koncertterem, ahol könnyűzenei és színházi előadásokon szórakozhatnak az érdeklődők. A látogatók a Kézműves Boltok utcájában különleges helyi termékek közül válogathatnak.

A gyerekeknek is sok-sok érdekességet kínál a Negyed: szabadtéri játszóterek, a Labor – Interaktív Varázstér, a Planetárium, a Varázsóra (látványos fizikai kísérletek), a Bóbita Bábszínház, a Kerámia Festöde és a Herkules Műhely foglalkozásai várják a fiatalokat.

Nyitvatartás:

A Zsolnay Kulturális Negyed szabad területére a nyitvatartási időn belül bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A kulturális városrész épségének megőrzését köztéri kamerák segítik. A nyitvatartási időn túl a Negyedben tartózkodni rendezvények ideje alatt, illetve azon túl csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. engedélyével szabad.

Nyitvatartási idő: 06.00–01.00-ig

Elérhetőség:
A Zsolnay Kulturális Negyed programjaival, jegyárusítással, jegycsomag információval kapcsolatban:

LÁTOGATÓKÖZPONT

Téli időszakban (november 1.–március 31.)
hétfő–vasárnap: 09:00-17:00-ig
Nyári időszakban (április 1.–október 31.)
hétfő–vasárnap: 09:00-18:00-ig

Elérhetőségek:
Telefon: +36 72 500 350
E-mail: info@zsn.hu
Cím: 7626 Pécs Felsővámház utca 58.

Forrás: Zsolnay Negyed

Vélemény, hozzászólás?

Tartalom

Nyelv

EnglishGermanHungarianRussian