Széchenyi tér a belváros központja

A pécsi Széchenyi tér a belváros közigazgatási, kereskedelmi és idegenforgalmi központja. A tér a római kori Sopianae északi peremén helyezkedett el.

A 20. század közepén végzett csatornázási munkák emésztőgödröt, illetve egy harmadrendű utat tárt fel, valamint az északi részen egy római temetőt; ezek a leletek egyben azt is igazolják, hogy lakott hely volt ezen a területen.

A 4. századtól feltételezések szerint táborozóhely volt a területen. A tér a magyarok letelepedése után kezdett funkcióval bírni, fontossága pedig a 13. században, a Szent Bertalan-templom építésével kezdődött. A középkorban a város piactere volt, itt állt a városháza és a plébániatemplom. Ez a tér volt a középkori város egyetlen, nagyobb tömeg befogadására alkalmas tere. Nevét 1864 óta viseli, előtte a legkülönbözőbb elnevezései voltak: Fórum, Városi piac, Főtér. A tér a város egyik központi elhelyezkedésű, emlékművekben gazdag, észak felé fokozatosan emelkedő tere, ahová sugárszerűen tizenkét utca torkollik.

A tér főbb látványosságai: Gázi Kászim pasa dzsámija, a Városháza, az eklektikus stílusú, impozáns látványt nyújtó pécsi Megyeházának épülete, a Nádor szálló, a tér déli oldalán álló eozin mázas Zsolnay-kút. Az északi oldalon a 12. szám a Janus Pannonius Múzeum régészeti épülete található.

A tér központi helyét foglalja el  Hunyadi János bronz lovas szobra és a Szentháromság szobor. Itt tartják minden évben a Pécsi Napok keretein belül a  Szőlő és Bor ünnepét, kirakodóvásárral, szüreti felvonulással, de számos más rendezvénynek is helyszínéül szolgál. Karácsonykor itt állítják fel, a város karácsonyfáját.

Forrás:  Széchenyi tér – Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Tartalom

Nyelv

EnglishGermanHungarianRussian