Múzeumok Éjszakája 2018

Eger, Kecskemét és Debrecen után idén Pécs lesz a 2018. június 23-i Múzeumok Éjszakája központi helyszíne. A múzeumok ezen a napon meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várják az érdeklődőket.

A JPM a Múzeumok Éjszakája program idei szlogenjére („Ami összeköt: család és kultúra”) építve állította össze a június 23-i kínálatát.

 

A múzeum hagyományosan a családoknak szánt programjai ez alkalomból olyan elemekkel gazdagonak, melyek Pécs emblematikus, a város arculatát és kultúráját máig erősen maghatározó, legendás famíliái köré épülnek. Így kiemelt szerephez jutnak többek között a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. A családok minden tagját megcélzó ismeretterjesztés, értékközvetítés természetesen interaktív, élményközpontú módszerekkel történik majd: családfa vetítés, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetések, játszóház egyaránt szerepet kap a neves napon. S ha már családok: ugyan ki lehetne alkalmasabb Claire Vasarely kiállításának megnyitására, mint unokája, Pierre Vasarely, aki nemcsak nagymamájáról mesél majd nekünk, hanem nagypapjáról, Victor Vasarelyről és édesapjáról, Jean Pierre Vasarelyről (Yvaralról) is – a kiállított képekhez kapcsolódva.

 

A látogatók idegenvezetéssel kalandozhatnak a Littke család által alapított pezsgőgyár pincéjében, a Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében pedig egy tímárcsalád életébepillanthatnak bele interaktív foglalkozás keretében. Az orgonaépítésben jeleskedő Angster család szellemiségének megidézése bizonyul majd a Múzeumok Éjszakája egyik legkülönlegesebb élményének: aznap este a város templomaiban megszólalnak az Angster orgonák.

 

Fontos szerepet kap a Múzeumok Éjszakáján az idei évad egyik legkiemelkedőbb időszakos kiállítása is a Modern Magyar Képtárban. Az „Arczok és láthatárok” című tárlaton – többek között – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan műveit csodálhatjuk meg. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a 19. századi város is bemutatkozik pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig, a közönség számára ismeretlen alkotásaival. A Múzeumok Éjszakáján a kiállításban divattörténész tart előadást, melyet a korszak zeneszerzőinek műveiből válogatott darabok kísérnek. Ugyanitt ÉlőKéptár is várja a látogatókat, egy előre meghirdetett pályázat győztes élőképeinek bemutatásával.

A múzeum kiemelt szerepet szán a Mátyás Évnek is: a Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató kínál kalandos elfoglaltságot az érdeklődőknek, akik kipróbálhatják a korabeli pénzverési technikát is.

 

Az „éjszakázók” azonban nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is kalandozhatnak: előzetes regisztráció alapján régészeti vezetéssel bepillantást nyerhetnek Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temetőegyüttesének egyik háromkaréjos épületébe, az egyébként nem látogatható Cella Trichorába, ahogy a belvárost behálózó pincerendszer egyik, múzeumokat összekötő szakaszába is.

 

A Várostörténeti Múzeum is egyedi „csemegéket” kínál az ide látogatóknak, egyebek mellett hadtörténeti előadások és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés és a különböző tárlatokhoz kötődő interaktív foglalkozások színhelye lesz, míg a Mecseki Bányászati Kiállításban folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, az országos hírű Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea kóstoltatás, gyógyfőzet-, és gyógybalzsam-készítés várja az érdeklődőket.

 

Természettudományi Múzeum terei és udvara immár hagyományosan családi, közösségi programokkal népesül be, így egyebek mellett állatbemutatók és játszóházak, méhészbemutató és viaszöntés, színes játszóházak csábítanak a betérésre, időtöltésre. A Néprajzi Múzeumpajzán vásári zenés komédiával, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel készül június 23-ára.

 

Aki nem a pécsi belvárosban töltené el ezt az estét és éjszakát, hanem szívesen kirándulna, annak bátran ajánljuk a már szintén hagyományos régészeti felvonulást, amelynek részvevőjeként a Jakab-hegyi pálos kolostorral ismerkedhet meg.

 

A pécsi Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot ezen a különleges esetén. Az éjszakát a szokásos és elmaradhatatlan Szent Iván éji tűzugrástűzzsonglőrök, sőt újdonságként táncház zárja majd. Tehát mindenképpen sokszínű, változatos, több esetben egyedülálló kuriózumokra számíthat az, aki a Múzeumok Éjszakáján Pécsre voksol.

 

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA TELJES PÉCSI PROGRAMSORA

Forrás: pecsimuzeumok.hu


Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2018/06/23
20:00

Kategóriák


Vélemény, hozzászólás?

Mai programok

Programnaptár

<< 2018 jún >>
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1