EZPÉCS

Pécsi Programok, információk, aktualitások…

Pécsi Székesegyház(Bazilika)

A Szent István téren található Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház (pécsi dóm, bazilika vagy vártemplom) Pécs kiemelkedő kultúrtörténeti látványossága. Kialakulásával kapcsolatban viták zajlanak, de biztosra vehető, hogy a 11.században már volt temploma a pécsi püspökségnek.

Építése hosszú időt vett igénybe (közel egy évszázadot), míg elnyerte monumentális alakját. Mai képe a 19.sz végi állapotot tükrözi, 22 m magas és széles, négy tornyának magassága eléri a 60m-t. A székesegyház orgonáját Angster József által működtetett Angster Orgonagyárban készítették 1887-ben, melyet felújítottak és a korszerű hangszerhez digitális játszóasztal és vezérlő elektronika készült.

Harangjai a déli oldal tornyaiban vannak: a keleti toronyban a Mária, Pál és Ferenc harangok, a nyugatiban Péter, Magyarország nyolcadik legnagyobb harangja, amely csak a nagy egyházi ünnepeken szólal meg. A Péter-harangot tartó fából készült szerkezetet 2008 októberében cserélték ki, mert a régi tartók már nem bírták a hatalmas súlyt.

A Péter harangot maximum 32 mp-ig lehet működtetni, ellenkező esetben a rezgés károsíthatja a tornyot. Az egyik torony kereszt alatti gömbjében időkapszulát találtak, amelyet 1886-ban helyeztek el és érméket és egy pergament tartalmazott. Ma katolikus templomként működik.

A nyitva tartást a szentmisék rendje befolyásolja.

Hogy tetszett ez a bejegyzés?

Kattints a csillagokra és értékelj.

Értékelés 5 / 5. Szavazatok: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Megosztás