Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Nemzeti Színház a Király utcában 1895-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Elődje a Mária utcában működött, de életveszélyesnek tartották és bezárták. Majd 1890-ben Láng Adolf és Steinhardt Antal nyerte meg a tervpályázatot és elkezdődtek az építkezések.

Az épületen helyet kapott több  kiemelkedő színházi személyiségnek a szobra, úgymint Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc. A kupolán látható Géniusz-szobrot Kiss György szobrászművész a Zsolnay Porcelángyár együttműködésével hozta létre. 90 évig szolgálta az épület a műkedvelő közönséget, amikor a felújítására sor került.

Az 5 éven át, tartó felújításnak köszönhetően (1986-91-ig) korszerű, több szín megjelenítésére alkalmas forgószínpadot, új fény-, hang-, és videórendszert szereltek be, valamint egy 4 részben süllyedő zenei árkot is kapott. 2011-ben ismét megújult a színház.

Nagylelkű pécsi vállalkozók jóvoltából nemcsak kívűl, de  belül is megújult az épület. Nemcsak az impozáns előcsarnok került felújításra, hanem az összes közönségforgalmi helyiség. Ragyognak a frissen festett falak a büfében, csillognak az aranyozott stukkók mindenütt, a páholyok ismét régi fényükben pompáznak. 2001-től minden nyáron a város ad otthont a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, azaz a a POSZT-nak.

Elérhetőség:
Tel.: 06  72  512 660
E-mail: info@pnsz.hu.
Cím: 7621 Pécs, Színház tér 1 7621

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

Vélemény, hozzászólás?

Tartalom

Nyelv

EnglishGermanHungarianRussian