Pécsi Középkori Egyetem

A pécsi Középkori Egyetem, Székesegyház közvetlen tőszomszédságában, annak északi oldalán az Aranyos Mária kápolnától keletre található.

Története összeforr a pécsi Egyházmegye és Püspökvár történetével. A Középkori Egyetemet ( Studium Generale), Nagy Lajos király kérésére,  az 1367-es Szeptember elsejei bullával alapította meg Orbán pápa. Magyarország első egyeteme. Működéséről kevés emlék maradt fenn, az valószínűsíthető hogy az artes és a (kánon)jogi fakultást oktatták csak az egyetemen. A pápa nem engedélyezte a teológiai kar felállítását. A tanárok és a diákok pontos létszámáról nincsenek információk.

A legnevesebb oktató a bolognai származású Galvano Bethini de Bononia volt, kora egyik jelentős kánonjogásza. Az egyetem második, és utolsó kancellárja Alsáni Bálint pécsi püspök volt. Az egyetem feltételezett épületét 1978-1998 között tárta fel G. Sándor Mária és Gerő Győző régészek. 2015-ben a helyreállított épületben állandó egyetemtörténeti kiállítást nyílt meg, jelentős középkori gótikus szobrászati emlékekkel.

Forrás: Középkori Egyetem

Hogy tetszett ez a bejegyzés?

Kattints a csillagokra és értékelj.

Értékelés 0 / 5. Szavazatok: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Megosztás
by Ezpécs

Pécsi városi magazin, aktuális információkkal, programokkal...

0 Replies to “Pécsi Középkori Egyetem”