EZPÉCS

Pécsi Programok, információk, aktualitások…

Nemzeti Színház Pécs

A Pécsi Nemzeti Színház a Király utcában 1895-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Elődje a Mária utcában működött, de életveszélyesnek tartották és bezárták. Majd 1890-ben Láng Adolf és Steinhardt Antal nyerte meg a tervpályázatot és elkezdődtek az építkezések.

Az épületen helyet kapott több  kiemelkedő színházi személyiségnek a szobra, úgymint Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc. A kupolán látható Géniusz-szobrot Kiss György szobrászművész a Zsolnay Porcelángyár együttműködésével hozta létre. 90 évig szolgálta az épület a műkedvelő közönséget, amikor a felújítására sor került.

Az 5 éven át, tartó felújításnak köszönhetően (1986-91-ig) korszerű, több szín megjelenítésére alkalmas forgószínpadot, új fény-, hang-, és videórendszert szereltek be, valamint egy 4 részben süllyedő zenei árkot is kapott. 2011-ben ismét megújult a színház.

Nagylelkű pécsi vállalkozók jóvoltából nemcsak kívül, de  belül is megújult az épület. Nemcsak az impozáns előcsarnok került felújításra, hanem az összes közönségforgalmi helyiség. Ragyognak a frissen festett falak a büfében, csillognak az aranyozott stukkók mindenütt, a páholyok ismét régi fényükben pompáznak. 2001-től minden nyáron a város ad otthont a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, azaz a a POSZT-nak.

Nyitva tartás: előadáshoz igazodva
Jegypénztár: Hétfő-Péntek: 10.00-19.00, Szombat-Vasárnap: 14.00-19.00

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

Hogy tetszett ez a bejegyzés?

Kattints a csillagokra és értékelj.

Értékelés 0 / 5. Szavazatok: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Megosztás