pén. aug 23rd, 2019

EZPÉCS

Pécsi Programok, információk, aktualitások…

Magyar Koronázási Ékszerek másolatai-2019.08.01.-31.

A Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata.

A műtárgyak a keceli Pintér család tulajdonában állnak, felajánlásuknak köszönhetően érkezik Pécsre a magyar történelem 4 leginkább kultikus emlékének másolata, melyek közül a Szent Korona másolatát a pápa is megszentelte.

A kiállított korona másolatot Gubán György zománc, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész alkotta. Csomor Lajos 30 éve foglalkozik a korona kutatásával, ő volt annak a csoportnak a vezetője, amely annak idején szétszedte majd ismét egybeépítette az Amerikából hazaérkezett eredeti Szent Koronát. A művelődési miniszter 1983-ban két alkalommal adott engedélyt az eredeti koronán a szerkezeti vizsgálatára. A vizsgálatoknak köszönhetően készült el a kiállított pontos másolat és rekonstruálni lehetett miként nézett ki a korona a különböző korokban.

A kiállított korona, jogar és országalma nem az Amerikából visszatért korona másolata, hanem annak a rekonstrukciója, mellyel Szent Istvánt megkoronázták. Az akkori kinézetet hosszadalmas kutatással lehetett rekonstruálni. Az eredeti és a kiállított korona közötti különbség egy zománc kép, amely elveszett az eredetiről. A kép Máriát és a két arkangyalt ábrázolja, ez látható a kiállított műtárgyon. Ennek a koronának érdekessége, hogy ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint az eredeti, a jogarral és az országalmával együtt, tehát modern technikát nem alkalmaztak a készítésénél. A kiállított korona súlya 2056 gramm és 2000-ben a pápa is megszentelte.

A Szent Korona Európa egyik legrégebbi, de mindenképpen a legtovább használt hatalmi jelvénye. Európában egyedül viseli a szent jelzőt, már 1256-ban ezzel a szóval illették. A korona szentsége onnan ered, hogy II. Szilveszter pápa isteni kinyilatkoztatás eredményeképpen adományozta ezt a magyaroknak. A Szent Korona nem csupán egy történelmi tárgy, hanem a hit védelmezője, ez azt jelenti, ha nincs király a Szent Korona jelenlétében, maga Isten uralkodik.

A koronán kívül kiállításra kerül az országalma, a jogar (azaz királyi kormánypálca) és Szent István kardjának másolata is.

Megtekinthetők díjmentesen augusztus 1-31. között a Zsolnay Kulturális Negyed boltjában, a Zsolnay Infopont és Shopban.

A program ingyenesen megtekinthető.

Nyitva tartás:

Hétfő-Vasárnap: 9:00-18:00

Szervezők: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed boltja, a Zsolnay Infopont és Shop.

Forrás: Zsolnay Negyed

 

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.