Kossuth tér

A Kossuth tér belvárosának déli részén helyezkedik el, nyugaton az Irgalmasok utcája, északon az Irgalmas Kórház és az Okmányirodát tartalmazó tömb, keleten a Fürdő utca, délen a Konzum Áruház és Irodaház határol. Eredetileg utca volt, Sauwinkhl névvel, majd 1804-ben Pauliner Gasse nevet kapta és a mai Tímár utcát is magában foglalta.

A teret 1864-ben alakították ki, a tér nagy részét -1600 négyszögölt- az Irgalmasok rendházának kertjéből vásárolta a város. Előszőr Új tér, majd Majláth tér volt, keleti oldalán 1869-re épült fel a ma is látható Zsinagóga.

Előbb távolsági, majd helyi járatú autóbusz végállomás működött,1986-ig, majd helyét a gépkocsik vették át és parkolóként üzemelt. A téren látható Kossuth szobrot 1908-ban avatták fel, végleges helyét a 2010-es átalakításkor nyerte el, az Okmányiroda előtt, dél felé nézve.

A felújítás során a tér teljes területe alá mélygarázst építettek, mely 270 autó befogadására képes. Ma a téren a Kossuth szobron kívül, Batthyány Lajos, Széchenyi István mellszobra és Deák Ferenc szobra található.

 

Hogy tetszett ez a bejegyzés?

Kattints a csillagokra és értékelj.

Értékelés 0 / 5. Szavazatok: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?