Kossuth tér

A Kossuth tér belvárosának déli részén helyezkedik el, nyugaton az Irgalmasok utcája, északon az Irgalmas Kórház és az Okmányirodát tartalmazó tömb, keleten a Fürdő utca, délen a Konzum Áruház és Irodaház határol. Eredetileg utca volt, Sauwinkhl névvel, majd 1804-ben Pauliner Gasse nevet kapta és a mai Tímár utcát is magában foglalta.

Kategóriák: , ,

Leírás

A teret 1864-ben alakították ki, a tér nagy részét -1600 négyszögölt- az Irgalmasok rendházának kertjéből vásárolta a város. Előszőr Új tér, majd Majláth tér volt, keleti oldalán 1869-re épült fel a ma is látható Zsinagóga.

Előbb távolsági, majd helyi járatú autóbusz végállomás működött,1986-ig, majd helyét a gépkocsik vették át és parkolóként üzemelt. A téren látható Kossuth szobrot 1908-ban avatták fel, végleges helyét a 2010-es átalakításkor nyerte el, az Okmányiroda előtt, dél felé nézve. A felújítás során a tér teljes területe alá mélygarázst építettek, mely 270 autó befogadására képes. Ma a téren a Kossuth szobron kívül, Batthyány Lajos, Széchenyi István mellszobra és Deák Ferenc szobra található.

 

Térkép

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Kossuth tér” értékelése elsőként

Jelenleg épp frissítési munkákat végzünk. Az EZPÉCS a frissítés alatt is üzemel, az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk. A Frissítés néhány napot vesz igénybe.. Elrejtés